MMA nuo 2021 metų

Nuo 2021 m. metų minimalioji mėnesinė alga (MMA) padidėjo iki 642 Eur, iki šiol ji buvo 607 Eur. Minimalusis valandinis atlygis (MVA) padidėjo iki 3,93 Eur/val., 2020 metais jis buvo 3,72 Eur/val.

NPD nuo 2021 m.

Nuo 2021 m. taikoma ši NPD formulė: NPD = 400 – 0,18 x (Darbo užmokestis – 642).

Metinio NPD formulė taikoma nuo 2021 metų: Metinis NPD = 4.800 – 0,18 x (Metinės pajamos – 7.704).

Pakeitus MMA ir NPD dydžius, minimalią algą gaunantys darbuotojai uždirbs 20 Eur daugiau – atlyginimas “į rankas” padidės nuo 447 Eur/mėn. iki 467 Eur/mėn. NPD nebebus taikomas kai mėnesio atlyginimas sieks 2.864 Eur, o metinis atlyginimas – 34.371 Eur.

 

VDU nuo 2021 m.

Vidutinis darbo užmokestis (VDU) nuo 2021 m. yra 1.352,70 Eur. 2020 metais jis buvo 1.241,40 Eur.

 

Sodros įmokų „grindys“

Mažiausia suma, nuo kurios turi būti sumokėtos darbuotojo Sodros įmokos (Sodros „grindys“) didėja kaip ir MMA – iki 642 Eur.

Sodros “grindys” kaip ir anksčiau nebus taikomos, jei darbuotojas dirba keliose darbovietėse, gauna senatvės ar invalidumo pensijas, yra ne vyresnis nei 24 metų amžiaus, turi 0-55% nedarbingumo lygį arba gavo motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmoką.

 

Sodros įmokų „lubos“

Sodros įmokų “lubos” yra maksimali metinių pajamų suma, iš kurios yra išskaičiuojamos Sodros įmokos. Nuo 2021 m. ši riba yra 81.162 Eur (vidutiniškai 6.763 Eur/mėn.), ją viršijus VSD įmokos išskaičiuojamos nebus, bus išskaičiuojamos tik PSD įmokos.   

Skaičiuojant metinių draudžiamųjų pajamų sumą, kurioms taikomos Sodros “lubos”, sudedamos visos iš visų darbdavių per metus gautos pajamos. Tuo atveju, jei per metus buvo išskaičiuota ir sumokėta per didelė VSD suma, permoka bus grąžinama darbuotojui tiesiogiai, ją pervedant į asmeninę darbuotojo banko sąskaitą.  

 

PSD įmokos nuo 2021 m.

Nuo 2021 m. sausio 1 d. fiksuotos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos padidėjo nuo 42,37 Eur iki 44,81 Eur (642 Eur x 6,98%).

 

Keičiasi Sodros mokamų išmokų dydžiai

Dėl didesnės minimalios algos, keičiasi ir Sodros išmokos. Pastovi nedarbo išmokos dalis nuo 2021 metų sudarys 149,39 Eur (2020 metais buvo 141,25 Eur.). Kintamoji nedarbo išmokos dalis priklausys nuo vidutinių darbuotojo anksčiau gautų pajamų.

Nuo 2021 m. sausio 1 d. keisis ir maksimalių ligos, tėvystės, vaiko priežiūros išmokų dydžiai bei minimalus ligos išmokų dydis. Išmokos, kaip ir anksčiau, priklausys nuo gyventojų draudžiamųjų pajamų. Daugiau apie išmokas skaitykite Sodros puslapyje.

 

Didesnės išmokos už vaikus

Nuo 2021 m. mėnesio išmokos už vaikus padidėjo nuo 60 Eur iki 70 Eur. Vaiko pinigai mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų arba gali būti mokami iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, kai į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Vaikams su negalia taip pat vaikams iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, bus mokama padidinta išmoka, kuri sudarys 111 Eur/mėn.

Neapmokestinamų dienpinigių dydžiai

Tam, kad į užsienio komandiruotes važiuojančių darbuotojų dienpinigiai nebūtų apmokestinami GPM, jų atlyginimas turėtų būti didesnis nei 1.059,30 Eur (642 Eur x 1,65), o valandinis atlygis ne mažesnis nei 6,49 Eur (3,93 Eur x 1,65).

Tuo atveju, jei darbuotojo mėnesio atlyginimas bus mažesnis, nei nurodyti dydžiai, dienpinigių suma, kuri viršys 50% jo atlyginimo, bus apmokestinta kaip darbo užmokestis.

 

Progresinis GPM

Pasikeitus VDU dydžiui, keičiasi ir pajamų riba, nuo kurios mokamas 32% GPM. 2020 metais ši riba buvo 84 VDU ir sudarė 104.278 Eur. Nuo 2021 metų riba yra 60 VDU – 81.162 Eur. Visos pajamos viršijančios šią ribą bus apmokestintos didesniu – 32% GPM, neviršijančios ribos pajamos apmokestinamos standartiniu 20% GPM.

Į pajamų skaičiavimą yra įtraukiamos visos pajamos iš darbo santykių ar jų esmę atitinkančių santykių, be to iš darbdavio gautos pajamos pagal autorines sutartis, tantjemos, pajamos už veiklą stebėtojų taryboje (valdyboje), paskolų komitete ar vadovavimą MB (nesant jo nariu).

GPM lengvata visoms studijoms

Siekiant gyventojus paskatinti mokytis visą gyvenimą, pradedama taikyti GPM lengvata visoms studijoms. Iki šiol buvo leidžiama susigrąžinti GPM tik už pirmąsias studijas ar pirmąją kvalifikaciją.

Tačiau per metus visų gyventojo išlaidų, tame tarpe gyvybės draudimo įmokų, ar mokėjimo už automobilio ar patalpų remontą, suma negali viršyti 25% apmokestinamųjų pajamų.

Šis pakeitimas pradedamas taikyti už 2020 metus. Beje, GPM už mokslą gali susigrąžinti ne tik patys studijuojantys gyventojai, bet ir jų šeimos nariai: tėvai (globėjai) ir sutuoktiniai.

 

Lengvatinio 5% pelno mokesčio taikymo pakeitimai

Nuo 2021 m. vertinant, ar įmonė gali taikyti lengvatinį 5% pelno mokesčio tarifą (0% tarifą, jei įmonė dirba pirmus metus), bus reikalavimas neviršyti bent vieno iš PMĮ 5 str. nurodytų rodiklių.

Jei įmonių grupės bendros pajamos viršys 300.000 Eur arba bendras vidutinis darbuotojų skaičius bus didesnis nei 10, taikyti lengvatinį 5% pelno mokesčio tarifą nebus galima.

VMI permokų užskaitymas su Sodros skolomis

Nuo sausio pabaigos įmonės galės prašyti, kad VMI susidariusi permoka būtų sudengta su skola Sodrai ir atvirkščiai. Iki šiol įmonės turinčios PVM permokas turėdavo kas mėnesį teikti VMI prašymą dėl PVM grąžinimo.

Nuo šiol, jei įmonė vėluoja sumokėti socialinio draudimo įmokas Sodrai, Sodra prieš pradėdama skolos administravimo veiksmus, gaus iš mokesčių administratoriaus duomenis apie permokas VMI ir tas sumas įskaitys automatiškai.

Naikinama importo PVM lengvata

Nuo 2021 m. liepos 1 d. į ES iš trečiųjų šalių importuojamos prekės bus apmokestinamos importo PVM. Iki šiol, jei prekės vertė neviršijo 22 Eur sumos, importo PVM mokėti nereikėjo.

Prekėms nuo 22 iki 150 eurų – ir toliau bus taikomas dabar galiojantis PVM mokestis, o virš 150 eurų kainuojančioms prekėms PVM mokestis ir 0–22% muito mokestis.

 

Nuostoliai iš akcijų perleidimo

Jeigu įmonė parduoda akcijas, kurias valdė ilgiau nei 2 metus bei  turėjo jų daugiau nei 10% ir patiria nuostolius, šie nuostoliai nuo 2021 metų bus pripažįstami neleidžiamais atskaitymais. Šiais nuostoliais mažinti pelną, gautą pardavus kitas akcijas, vertybinius popierius ar išvestines finansines priemones, nebebus galima.

Jeigu perleidus tokias akcijas bus gautas pelnas, jis kaip ir anksčiau, bus priskiriamas pelno mokesčiu neapmokestinamoms pajamoms.

 

Naujos NT mokestinės vertės

Registrų centras 2020 metais atliko masinį NT vertinimą, kurio metu buvo perskaičiuotos NT objektų mokestinės vertės, jos įsigaliojo nuo 2021 m. Nors pats mokesčio tarifas ir nepakeistas, tačiau NT mokesčio suma 2021 m. gali keistis dėl mokestinių verčių perskaičiavimo.

 

Greitesnis PVM permokos grąžinimas

Susidariusi PVM permoka, kaip ir anksčiau, pirmiausia bus naudojama padengti susidariusią mokesčių skolą, o likusi suma PVM mokėtojo prašymu bus grąžinama per 30 dienų nuo prašymo gavimo dienos. Anksčiau PVM permokos būdavo grąžinamos tik po pusmečio.

 

Lengvatinis PVM e. žiniasklaidai

Elektroniniams laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams bus taikomas lengvatinis 5% PVM tarifas. Iki šiol buvo taikomas standartinis 21% PVM, o lengvatinis tarifas buvo taikomas tik spausdintiems periodiniams leidiniams.

 

Tik elektroninės sąskaitos

Nuo 2021 m. nebelieka prievolės saugoti popierinių sąskaitų. Nuo šiol visos sąskaitos, nepriklausomai nuo to, kokiu formatu jos buvo gautos, galės būti saugomos tik elektroniniu būdu.

MB narys galės sudaryti sutartis su MB

Nuo šiol MB narys turi teisę su savo įmone sudaryti ne tik paslaugų sutartį dėl vadovavimo, bet ir kitas sutartis dėl paslaugų ir darbų atlikimo, paskolų suteikimo, ar nuomos ir panaudos sutartis. Išlieka draudimas sudaryti tik darbo sutartį. Per vienerius metus MB narys mažajai bendrijai gali suteikti paslaugų iki 100.000 Eur.