Aktualu iki 2017-12-31, atnaujinta informacija

Kiekvienais metais prieš prasidedant švenčių sezonui imame planuoti, kokias dovanas įteiksime savo darbuotojams, kokį renginį surengsime ar kaip kitaip įmonėje paminėsime šias šventes. Kadangi Kalėdas švenčiame ne tik šeimose, bet ir įmonėse, turėtume žinoti, kiek iš tikrųjų įmonei kainuoja kalėdinis vakarėlis, dovanos ar prizai įmonės darbuotojams ir jų vaikams.

Dovanos darbuotojams

Jei ketinate įteikti dovanas įmonės darbuotojams turite žinoti, kad jos yra apmokestinamos kaip papildomas darbo užmokestis. Taigi, jei darbuotojui įteiksite kalėdinę dovaną už 50 Eur., ši suma bus pridėta prie darbuotojo atlyginimo ir apmokestinta GPM ir Sodros mokesčiais.

Tokios dovanos yra pripažįstamos pajamomis natūra ir nesvarbu, ar tai materialios dovanos, ar pinigai, ar dovanų čekiai. Taip pat nesvarbu, kokia šios dovanos vertė – mokesčiai yra skaičiuojami nuo pirmojo euro, netaikant jokių išimčių.

Jei planuojate nudžiuginti ne tik darbuotojus, bet ir jų šeimos narius, o ypač vaikus, nepamirškite, kad visos dovanos įteiktos ir darbuotojo šeimos nariams yra pripažįstamos kaip darbuotojui įteiktos dovanos ir vėlgi yra apmokestinamos kaip darbo užmokestis.

Pavyzdžiui, jei darbuotojui įteikėte dovanų čekį už 50 Eur., o jo dviems vaikams – po žaislą, kainuojantį po 25 Eur. (įskaitant PVM), iš viso įmonei dovanos kainavo 100 Eur tačiau paskaičiavus visas įmonei tenkančias išlaidas, gauname, kad visos šios dovanos atsiėjo 172 Eur.

Prizai darbuotojams

Įteikus darbuotojui dovaną arba prizą, taikomos skirtingos apmokestinimo taisyklės. Trumpai apibendrinus prizų darbuotojams apmokestinimą:

  • Ne piniginis prizas iki 200 Eur per metus – neapmokestinamas

  • Piniginis prizas iki 200 Eur per metus – visa suma apmokestinama VSD įmokomis

  • Ne piniginis prizas virš 200 Eur per metus – viršijanti suma apmokestinama GPM

  • Piniginis prizas virš 200 Eur per metus - viršijanti suma apmokestinama GPM ir visa suma apmokestinama VSD įmokomis.

Labai svarbu atskirti, kas buvo įteikta, – prizas ar dovana. Prizas, laimėjimas – sporto varžybų, konkursų, kitokių akcijų, renginių metu gyventojo pinigais ar natūra gauti apdovanojimai, kai laimėtojas nustatomas pagal sėkmės principą arba pagal tai, kaip įvykdo tam tikras nustatytas sąlygas.

Organizuojant darbuotojams konkursą (varžybas) paprastai skelbiama programa, nustatomos tam tikros sąlygos, kurias darbuotojas turi tenkinti, įvardijami terminai, sudaroma komisija, kuri išrenka nugalėtojus ar skiria vietas, nurodomas prizas ir panašiai. Šie dokumentai tampa pagrindiniais įrodymais, kad darbuotojui buvo įteiktas prizas, o ne dovana.

Taigi švenčių ar darbuotojo asmeninių švenčių proga darbdavio įteikiamos dovanos nelaikomos prizais.

Įmonių šventės

Turime tokią situaciją – įmonė savo darbuotojams ir jų šeimos nariams surengė kalėdinį vakarėlį, kuris vyko kitame mieste. Įmonė šventės dalyvius nuvežė ir parvežė išnuomotu autobusu, darbuotojų šeimoms buvo išnuomoti viešbučio kambariai. Vakarėlį vedė pasamdytas renginių vedėjas, koncertavo muzikos grupė, vakarėlio metu visi vaišinosi, taip pat darbuotojams buvo įteikti dovanų kuponai.

Nagrinėjant šią situaciją būtina išskirti dvi išlaidų grupes, tai:

  • išlaidos, kurias galima priskirti konkretiems žmonėms (pvz. dovanų kuponai, nakvynės ar kelionės išlaidos);

  • išlaidos, kurių priskirti konkretiems žmonėms negalima (vakarėlio vedėjas, muzikos grupė, vaišės).

Išlaidos, kurias įmanoma priskirti konkretiems gyventojams ir taip įvertinti, kokią konkrečią naudą jis gavo, turi būti laikomos darbuotojų pajamomis natūra. Išlaidos darbuotojų šeimos nariams taip pat laikomos darbuotojų pajamomis natūra ir apmokestinamos kaip darbo užmokestis. Šios išlaidos laikomos leidžiamais atskaitymais ir nuo jų pelno mokesčio mokėti nereikia.

Išlaidos darbuotojams ir jų šeimos nariams, kai neįmanoma nustatyti konkrečių asmenų gautos individualios naudos, nėra darbuotojo pajamos ir GPM bei VSD įmokomis neapmokestinamos. Pavyzdžiui. įmonė negali įvertinti, kiek kiekvienas šventės dalyvis vaišinosi ar klausėsi muzikos grupės atliekamų dainų.

Tokios bendros šventės organizavimo išlaidos leidžiamiems atskaitymams nėra priskiriamos, todėl nuo jų yra skaičiuojamas pelno mokestis. Tačiau, jei įmonėje yra kolektyvinė sutartis, kurioje tokios išlaidos yra numatytos, o išlaidų suma neviršija 5% metinio darbuotojų darbo užmokesčio, jos yra leidžiami atskaitymai, nuo kurių pelno mokestis neskaičiuojamas.

Taigi ruošiantis žiemos šventėms nepamirškite atsižvelgti ne tik į pirkinių ir renginių kainą, bet įvertinkite ir galimus papildomus mokesčius.