Didesnis MMA

Nuo 2020 m. sausio 1 d. minimalus mėnesio atlyginimas (MMA) didėja nuo 555 Eur iki 607 Eur, o minimalus valandinis atlyginimas – nuo 3,39 Eur iki 3,72 Eur.

Pakeistas NPD ir jo formulė

Nuo sausio 1 d. neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) padidintas nuo 300 Eur iki 350 Eur. Taip pat pakeista ir NPD formulė: NPD­ = 350 – 0,17*(DU – 607). Asmenims, kurių mėnesio pajamos iš darbo santykių viršyja 2666 Eur, mėnesio NPD nebus taikomas.

Metinis NPD už 2020 metus bus skaičiuojamas pagal šią formulę: MNPD = 4200 – 0,17 (GPM – 12 MMA).

Gyventojams, kurių darbingumas 0 – 25 proc., bus galima taikyti 645 Eur NPD, o 30 -55 proc. darbingumą turintiems darbuotojams bus taikomas 600 Eur NPD.

 

Padidintas VDU

2020 metams yra patvirtintas didesnis vidutinio darbo užmokesčio dydis (VDU) – 1241,40 Eur. Šis dydis naudojamas apskaičiuojant Sodros „lubų“ ribą bei pajamų ribą, nuo kurių yra skaičiuojamas progresinis GPM mokestis.  

Progresinis GPM

Jei gyventojas per 2020 metus uždirbs pajamų, kurios viršys 84 VDU dydį, t.y. 104 277,60 Eur., nuo viršytos dalies bus mokamas ne 27 proc., bet 32 proc. GPM.

Į šias pajamas yra įskaičiuojamas: darbuotojų darbo užmokestis, tantjemos valdybos, stebėtojų tarybos ar paskolų komiteto nariams, autoriniai atlyginimai, MB vadovų, kurie nėra MB nariai, pagal civilinę sutartį gautos pajamos už vadovavimą bei IĮ ir MB savininkų iš įmonės išimtos lėšos, kurios priskiriamos su darbo santykiais susijusiomis pajamomis.

Neapmokestinami dienpinigiai

GPM ir Sodros įmokomis gali būti neapmokestinama visa pagal normas apskaičiuota užsienio dienpinigių suma, jeigu darbuotojo atlyginimas nustatytas darbo sutartyje yra didesnis nei MMA padaugintas iš 1,65 koeficiento. Nuo 2020 m. sausio 1 d. MMA yra 607 Eur, taigi atlyginimas turi būti 1001,55 Eur arba didesnis.

Nuo 2020 metų Įmonių vadovai ir jų savininkai be mokesčių gali gauti tik įprasto dydžio dienpinigius, kaip ir kiti įmonės darbuotojai.

Nekilnojamojo turto mokestis

Nuo 2020 m. gyventojų nekilnojamas turtas yra apmokestinimas kai jo vertė viršija 150 000 Eur (2019 m. buvo 220 000 Eur). Didėjant NT vertei, taikomi ir didesni mokesčiai: 150 001 – 300 000 Eur taikomas 0,5 proc. NT mokestis, 300 001 – 500 000 Eur taikomas 1 proc. NTM, virš 500 001 Eur – 2 proc. NTM.

Jeigu turtas priklauso sutuoktiniams jungtinės nuosavybės teise, šios vertės yra taikomos kiekvienam sutuoktiniui atskirai, todėl realiai šeimos turtui būtų taikoma bendra 300 000 Eur riba.

Tris ir daugiau vaikų auginantiems asmenims ši riba yra 200 000 Eur, o tokiai šeimai bendrai taikoma lengvata sudaro 400 000 Eur.

Taršių automobilių mokestis

Nuo 2020 m. liepos 1 d. gyventojams ir įmonėms pirmą kartą registruojant taršų lengvąjį (M1 kl.) arba lengvąjį krovininį automobilį (N1 kl.), bus privaloma mokėti mokestį, kuris svyruos nuo 13,5 iki 540 Eur, priklausomai nuo anglies dioksido emisijos ir degalų rūšies, jei ji viršija 130 gramų anglies dioksido vienam kilometrui.

Nuo šio mokesčio yra atleisti istoriniai automobiliai ir laikinai registruojami iš Lietuvos išgabenami automobiliai. Mokestis nėra taikomas elektromobiliams.

Panaikinta dalis verslo liudijimų

Nuo 2020 m. liepos 1 d. yra naikinami pelningiausi verslo liudijimai: vaikų priežiūros, ateinančių auklių, statybos užbaigimo, apdailos ir remonto, santechnikos ir elektros darbų bei automobilių remonto. Dabar gyventojai, norėdami vykdyti šią veiklą turės įsteigti įmonę arba vykdyti individualią veiklą pagal pažymą ir mokėti didesnius mokesčius.

Verslo liudijimai turto nuomai

Nuo 2020 m. liepos 1 d., gyventojai kiekvienam nekilnojamojo turto vienetui, kuris kaip atskiras objektas įregistruotas Nekilnojamojo turto registre, turės išsiimti atskirą verslo liudijimą. Anksčiau su vienu verslo liudijimu buvo galima nuomoti neribotą skaičių patalpų. NT savininkai turėtų įvertinti, kuris variantas jiems yra naudingesnis – mokėti 15 proc. GPM nuo visų nuomos pajamų ar veiklą vykdyti išsiimant kelis verslo liudijimus.

Yra galimybė patalpas nuomoti su apgyvendinimo paslaugų verslo liudijimu, tačiau šiuo atveju turi būti teikiamos nakvynės su pusryčiais paslaugos.

0 proc. PVM taikymas

Taikant 0 proc. pardavimo PVM, kai tiekimas vyksta į ES, gali būti paneigtas, jei įmonė neturi pirkėjo PVM kodo ir apie sandorį nebuvo pranešusi teikiant FR0564 ataskaitą. Kad įmonė galėtų pasinaudoti teise neskaičiuoti PVM prekių tiekimui į kitą ES valstybę, ji privalo turėti bent du vienas kitam neprieštaraujančius įrodymus, kuriuos išdavė dvi skirtingos viena nuo kitos nepriklausančios šalys. Pavyzdžiui, krovinių vežimo keliais dokumentą ir oficialų dokumentą, išduotą valdžios institucijos, kuriuo patvirtinamas prekių atvykimas į paskirties valstybę.

Importuojamos ir į kitą ES valstybę narę išgabenamos prekės bus atleistos nuo importo PVM tik tuo atveju, jeigu prekės į kitą ES valstybę narę išvežamos per 7 dienas.

Pelno mokestis bankams ir kredito unijoms

2020 - 2022 m. bankų ir kitų kredito įstaigų pelnas virš 2 mln. Eur  bus papildomai apmokestinamas 5 proc. pelno mokesčiu, t.y. pelno mokestis padidės nuo 15 iki 20 proc. 

Mokesčių senatis

Nuo 2020 metų mokesčių senatis bus 3, 5 ir 10 metų. VMI patikrinimams atlikti paprastai pakanka trumpesnio termino – 3 metų. Sudėtingesniems atvejams ir nepatikimiems mokesčių mokėtojams bus taikomas 5 metų terminas, o išimtiniais atvejais – 10 metų senatis.

Tačiau lieka ir nemažai išimčių - GPM, sandorių kainodara tarp susijusių asmenų, skolų beviltiškumas, lengvatos ir kt. - kai taikoma ilgesnė, 5 arba 10 metų, mokesčių perskaičiavimo senatis.

Turto perkėlimo mokestis

Turto perkėlimas iš Lietuvos filialo į užsienio įmonę (pagrindinę būstinę) arba iš Lietuvos įmonės į filialą užsienyje bus prilyginamas pardavimui ir bus apmokestinamas 15% pelno mokesčiu. Jei turtą sudaro akcijos, tai tokiam turto perkėlimui nebus taikoma neapmokestinamo akcijų pardavimo taisyklė. Todėl įmonėms, kurios planuoja uždaryti Lietuvos filialus ar perkelti savo veiklą į užsienį, reikia atsižvelgti į papildomo apmokestinimo įtaką.

Nuostolių perkėlimas iš užsienio filialo

Nuo 2020 sausio 1 d.  Lietuvos įmonės užsienio nuolatinių buveinių mokestinius nuostolius galės atimti apskaičiuodamos pelno mokestį Lietuvoje, tačiau tik tuo atveju, jeigu nuolatinė buveinė buvo ES valstybėje narėje, jeigu ji buvo pelno mokesčio mokėtoja, negali perkelti mokestinių nuostolių užsienyje ir visos galimybės tą padaryti yra išnaudotos.

Prievolė pranešti apie mokestines schemas

Nuo 2020 liepos 1 d. advokatai, mokesčių konsultantai, teisininkai, buhalteriai, o jei jų nėra – patys mokesčių mokėtojai, rengiantys, organizuojantys, įgyvendinantys sandorius, kurių esmė – mokestinė nauda, apie juos turės informuoti VMI. ES valstybių narių mokesčių administratoriai automatiškai keisis gauta informacija tarpusavyje.

Tėvystės atostogos

Kaip ir anksčiau, gimus vaikui, tėvams suteikiamos 30 kalendorinių dienų nepertraukiamos atostogos. Tačiau nuo 2020 metų jos gali būti suteiktos bet kuriuo laikotarpiu nuo vaiko gimimo iki jam sueis vieneri metai. Ši nuostata bus taikoma ir tiems tėvams, kurių vaikai gimė 2019 metais ir kurie šiomis atostogomis dar nepasinaudojo.

Padidinti akcizai

Nuo 2020 m . sausio 1 d. akcizas benzinui padidėjo 7,3 proc., gazoliui – 7,2 proc., žemdirbių dyzelinui - 7,2 proc. Nuo 2020 m. kovo 1 .d akcizas stipriam etilo alkoholiui didėja 10,5 proc., o kaitinamajam tabakui - 65 proc., taip pat auga akcizai cigaretėms, cigarams, cigarilėms ir rūkomajam tabakui.