Prasidėjus COVID-19 pandemijai, įmonės ėmė ruoštis galimiems ekonominiams sunkumams. VMI ir Sodra pateikia galimus sprendimus, kurie padėtų sumažinti mokestinę naštą ar mokesčių mokėjimus nukelti tolimesniam laikotarpiui.

Mokestinių nuostolių perkėlimas

Pelno mokesčio įstatyme nustatyta tvarka, visoms įmonėms, kurios per mokestinį laikotarpį apskaičiuoja mokestinį nuostolį suteikiama galimybė perkelti susidariusius mokestinius nuostolius į kitus mokestinius laikotarpius ir jais susimažinti tais mokestiniais laikotarpiais apskaičiuotą apmokestinamąjį pelną. Pavyzdžiui, jei įmonė 2019 metais patyrė mokestinį nuostolį, ji turės galimybę šiais nuostoliais padengti ateinančių metų pelną ir susimažinti pelno mokestį.

Mokestinės paskolos sutartis

Mokesčių administravimo įstatymu taip pat įtvirtintos mokestinių prievolių įvykdymą palengvinančios nuostatos. Pavyzdžiui, esant laikiniems finansiniams sunkumams, mokesčių mokėtojai gali kreiptis į mokesčių administratorių su prašymu atidėti arba išdėstyti susidariusią skolą (mokestinę nepriemoką). Tokiu atveju su mokesčių mokėtoju sudaroma mokestinės paskolos sutartis (trump. MPS) ir mokesčiai mokami atidėtu (išdėstytu) sutartyje nustatytu grafiku.

Prašymas MPS sudarymui bei kiti prašymo nagrinėjimui reikalingi dokumentai (dokumentuose nurodoma skolos suma, pageidaujamas atsiskaitymų grafikas bei priežastys, kodėl šiuo metu nėra galimybės padengti visos mokesčio sumos) priimami elektroniniu būdu per VMI portalo Mano VMI sritį. Priimant sprendimą dėl MPS sudarymo, VMI kiekvieną mokesčių mokėtojo prašymą ir situaciją vertina individualiai, remiantis pateikta informacija bei vadovaujantis patvirtintais kriterijais.

Sprendimo dėl mokėjimo atidėjimo ar išdėstymo dalimis priėmimas trunka iki 30 dienų (nuo prašymo ir kitų dokumentų pateikimo dienos). Paskelbus teigiamą sprendimą dėl mokėjimo išdėstymo ar atidėjimo, asmuo MPS turi sudaryti per 10 darbo dienų.

Daugiau informacijos apie MPS su mokesčių administratoriumi sudarymą pateikta VMI puslapyje.

Įmonės veiklos stabdymas

Tais atvejais, kai mokesčių mokėtojai laikinai nevykdo veiklos, t.y. nesudaro ir nevykdo jokių sandorių, nevykdo atsiskaitymų su ūkio subjektais, negauna pajamų, išskyrus mokesčių mokėtojo banko sąskaitose esamų piniginių lėšų palūkanas, jie gali būti laikinai atleidžiami nuo mokesčio deklaracijos ir (arba) kitų teisės aktuose nurodytų dokumentų pateikimo.

Jei įmonė nusprendžia laikinai sustabdyti savo veiklą, ji turi galimybę laikinai nebeteikti mokestinių deklaracijų VMI. Įmonės akcininkai turi priimti sprendimą laikinai sustbadyti veiklą, atleisti visus darbuotojus ir nustoti vykdyti bet kokius sandorius. Per Mano VMI sistemą turi būti pateiktas prašymas ir akcininkų sprendimas.

Sodros įmokų mokėjimo atidėjimas

Jeigu negalite laiku sumokėti Sodros įmokų,  jas galite atidėti. Norėdami tai padaryti Jūs turite pateikti prašymą „Sodros“ skyriui. Nuo prašymo su visais reikiamais dokumentais pateikimo dienos draudimo įmokų įsiskolinimo išieškojimas yra sustabdomas.

Per 20 darbo dienų Sodros skyrius prašymą išnagrinėja ir įmonei išsiunčia pranešimą apie sprendimą. Jeigu atidėjimui pritarta, per 10 darbo dienų įmonės atstovui reikia atvykti į Sodros skyrių sudaryti įmokų įsiskolinimo sumokėjimo atidėjimo sutartį.

Jei įmonei yra atidėtas Sodros įmokų skolos mokėjimas, bet ji nevykdo sutarties sąlygų ar nemoka einamųjų įmokų, sutartis nutraukiama ir išieškoma likusi skola bei priskaičiuoti delspinigiai.